Huurderszaken

Duurzaamheid

Tips van de Energiecoach

Heb je een nieuwe koelkast of vriezer nodig?

Let dan vooral op het stroomverbruik en kies voor een koelkast met A+++ label. Een koelkast met A+ label lijkt misschien zuinig, maar gebruikt 2 keer zoveel stroom als een koelkast met 3 plusjes.

Onzuinige koelkasten en vriezers zijn energievreters. Met een zuinige koelkast of vriezer doe je het milieu dan ook een groot plezier. Een koelvriescombinatie met A+++ label gebruikt zo’n 160 kWh per jaar aan stroom, een A+ model 300 kWh. Dat scheelt jaar in, jaar uit 140 kWh per jaar. Voor je portemonnee hoef je het niet te laten: een A+++ koelkast is in de winkel wel duurder, maar over de gehele gebruiksduur (15 jaar) bekeken speel je meestal quitte of ben je zelfs iets goedkoper uit.

Energie besparende maatregelen

Radiatorfolie

Radiatorfolie is gemakkelijk aan te brengen en houdt meer warmte in huis vast waardoor je minder hoeft te stoken.

Radiatorfolie is een dunne folie die je tegen de buitenmuur achter de         radiator plakt. Hierdoor gaat er minder warmte verloren. Met radiatorfolie kun je besparen op je energiekosten, omdat er minder warmte naar buiten ontsnapt

Bespaar met radiatorfolie

9Met radiatorfolie kun je al snel 30 euro per jaar besparen. Radiatorfolie kost voor een gemiddelde woning zo’n 20 euro.

In een bouwmarkt kun je twee soorten folie vinden: één met schuim en één met aluminium. Door de dikte van het schuim past de folie niet altijd achter elke radiator. Daarom bestaat er ook een dunnere variant met aluminium. Soms kun je radiatorfolie met magneetjes of tape op de achterkant van de radiator plakken, zodat je de folie helemaal niet ziet.